Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 27/01/2017

ΠΡΟΣ:
Έλληνες Ευρωβουλευτές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Για το σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής IMCO για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας


Αξιότιμε κ.,

Μετά την ανάγνωση και την ανάλυση του σχεδίου της έκθεσης του κ. Løkkegaards https://t.co/twQHHP01xP με θέμα την Πράξη Προσβασιμότητας (2015/0278 (COD)), η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2017, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ανησυχεί βαθύτατα για την κατεύθυνση που αυτή η έκθεση παίρνει. Αποτελεί αποδυνάμωση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απειλεί να οδηγήσει σε μια ελάχιστα φιλόδοξη, που δεν πληροί τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα ή την αποτελεσματική προώθηση των δικαιωμάτων των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου, ζητάμε την υποστήριξή σας στην υποβολή των τροπολογιών που μπορείτε να βρείτε εδώ https://t.co/twQHHP01xP και κυρίως στα ακόλουθα σημεία:

• Αφαιρέθηκε, αντί να ενισχυθεί, η «ρήτρα εξουσιοδότησης» που συμπεριλάμβανε την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος.

• Επίσης, όσον αφορά το παράρτημα Ι, οι απαιτήσεις προσβασιμότητας για το «Περιβάλλον χρήστη και τη λειτουργικότητα του σχεδιασμού» έχουν επίσης αφαιρεθεί και αντικαταστάθηκαν από λειτουργικά κριτήρια απόδοσης, τα οποία δεν παρέχουν επαρκή σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της προσβασιμότητας, όπως για το σύνολο των ενοτήτων. Το EDF δεν πιστεύει το «μία προσέγγιση για όλα» ειδικά σε μια τέτοια οριζόντια οδηγία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών (τα τηλέφωνα πρέπει να υποστηρίζουν κείμενο πραγματικού χρόνου, οι τηλεοράσεις πρέπει να υποστηρίζει υπότιτλους, κλπ.).

• Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής καθώς και η υποχρέωση ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει αποδυναμωθεί, ανοίγοντας έτσι ένα ακόμη παραθυράκι για τους οικονομικούς παράγοντες να μην εφαρμόσουν την Οδηγία (εξαιρετικά σημαντικό για το ηλεκτρονικό εμπόριο, για παράδειγμα) (τροπολογίες 17 & 43).

• Η αναφορά σε ήδη υπάρχουσες απαιτήσεις προσβασιμότητας στις μεταφορές, οι οποίες υποτίθεται ότι εξαντλούν το πλήρες πεδίο εφαρμογής του νόμου, δεν είναι εκ των πραγμάτων σωστή και δεν καλύπτει όλες τις πτυχές της προσβασιμότητας (τροπολογίες 7, 8, 56, 57, 58, 59).

• Η αναφορά σε άλλες πράξεις της Ένωσης που αναφέρουν την προσβασιμότητα όπως η Οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις, ο κανονισμός Διευρωπαϊκών Δικτύων και Διαρθρωτικών Ταμείων, έχει αποδυναμωθεί (τροπολογίες 10 & 100).
• Οι δυνατότητες να υιοθετηθούν κοινές τεχνικές προδιαγραφές έχουν εξασθενήσει (τροπολογίες 19 & 82).

• Οι ορισμοί της "Universal Design" (τροπολογίες 12 & 45), «Άτομα με λειτουργικούς περιορισμούς» (τροπολογίες 2, 44, 75, 107, 108, κλπ.), και "e-commerce" (τροπολογίες 4, 6, 38 , 50, 60, κλπ) έχουν διαγραφεί και αντικαταστάθηκαν με ανεπαρκείς ορισμούς.

• Η δυνατότητα ανάκλησης προϊόντων μη συμβατών με την Πράξη έχει αφαιρεθεί, αποκλείοντας έτσι ένα σημαντικό μέσο προσφυγής για τους καταναλωτές (ΑΜ 49).

• Εστιάζει στην «προβλεπόμενη χρήση» από τους καταναλωτές περιορίζοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης οδηγίας. (Τροπολογίες 3, 11, 27, 38).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το παρελθόν πάντα υποστήριζε τα θέματα προσβασιμότητας και πιο πρόσφατα πέτυχε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με την έκδοση της οδηγίας Web Accessibility. Ελπίζουμε ότι η επιτροπή IMCO θα ακολουθήσει αυτή την παράδοση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και σε αυτό το νομοθετικό έργο.

Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.

Πρόεδρος European Disability Forum

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Λοιπά » Για το σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής IMCO για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis