Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εσωτερικών

Αθήνα: 20/07/2016

ΠΡΟΣ:
• κ. Π. Κουρουμπλή, Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
• κα Θ. Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• κ. Α. Χαρίτση, Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Ν. Παππά
- Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ι. Δραγασάκη
- Πρόεδρο και Μέλη Επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής
- Πρόεδρο και Μέλη Επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης της Βουλής
- Πρόεδρο και Μέλη Ειδικής μόνιμη επιτροπή ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου της Βουλής
- κ. Δ. Καρέλλα, Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας
- κ. Γ. Πατούλη, Πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Ε.
- κ. Γ. Ιωαννίδη, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ε.Κ.Τ.
- κ. Θ. Γκοτσόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο Ε.Ε.Τ.Α.Α.
- κ. Δ. Τρουλάκη, Προϊστάμενο Ε.Υ.Σ.Ε.Κ.Τ.
- κ. Ι. Παπαχατζή, Πρόεδρο ΠΑΣΕΚΔΑΠ
- Γραφείο Γ. Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κ. Παπαϊωάννου
- Γραφείο Προέδρου Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Γ. Σταυρόπουλου
- Συνήγορος του Πολίτη
- Συνήγορος του Παιδιού
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ


Άρση του αποκλεισμού βρεφών, παιδιών με αναπηρία από τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»


Κυρία/ε Υπουργέ,
Οι ανησυχίες και οι προβλέψεις που είχε εκφράσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με την υπ, αριθμ. Πρωτ. 1012/29.06.2016 επιστολή αναφορικά με την εφαρμογή της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» έτους 2016-2017, δυστυχώς πολύ σύντομα επιβεβαιώθηκαν.

Όπως είχαμε τονίσει με την επιστολή μας, αλλά και σε επανειλημμένες συναντήσεις που έγιναν με αυτό το θέμα με συνεργάτες σας, μέσω της ΚΥΑ: «Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία εφαρμογής της Δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" έτους 2016-2017», το οποίο ορίζει τη διαδικασία εφαρμογής της Δράσης στους Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.). δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής των βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.
Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι αποκλεισμού αφορούν στα εξής:
• οι Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δεν είναι προσβάσιμα: α) στα βρέφη, νήπια, παιδιά και άτομα με αναπηρία β) στους γονείς τους με αναπηρία και γ) σε εργαζόμενους με αναπηρία στις δομές,
• τα βρέφη, νήπια και παιδιά με αναπηρία δεν καλύπτονται ούτε γεωγραφικά ούτε αριθμητικά από την εφαρμογή της Δράσης, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. για την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, μόνο δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας λειτούργησαν σε όλη τη χώρα,
• ο γονέας, αφού εγκριθεί η αίτησή του από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., λαμβάνει το voucher σε έντυπη μορφή, προσεγγίζει τη Δομή από την οποία επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και υποβάλλει αίτηση. Στη συνέχεια η Δομή επιλέγει χωρίς κριτήρια ποιες αιτήσεις/voucher θα γίνουν δεκτές. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στις Δομές, πλην των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, να αποκλείσουν βρέφη, νήπια και παιδιά με αναπηρία αφενός γιατί δεν είναι προσβάσιμες και αφετέρου προφασιζόμενες ότι δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό.
• Παράλληλα, έχουν καταφτάσει πολλές καταγγελίες γονέων οι οποίες δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά/ βρέφη με αναπηρία σε δομές, με την αιτιολογία από πλευράς ιδιοκτητών δομών ότι δεν διαθέτουν κατάλληλη υποδομή ή προσωπικό εξειδικευμένο. Πιο συγκεκριμένα, τα voucher από παιδιά/ βρέφη με αναπηρία γίνονται δεκτά μόνο σε βρεφικούς/ παιδικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας (Β3), διαφορετικά «χάνουν» τη μοριοδότηση «ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος, της κατάστασης απασχόλησης ή και εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης».

Κύριοι Υπουργοί, ζητούμε να λάβετε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες, ούτως ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες της Κ.Υ.Α., να αρθούν οι αποκλεισμοί και να μην μείνουν εκτός δομών βρέφη και παιδιά με αναπηρία.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Δ.Μ.Η.Δ. (πρώην ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.) » Άρση του αποκλεισμού βρεφών, παιδιών με αναπηρία από τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis