Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Υγείας

Αθήνα: 25/02/2016

ΠΡΟΣ:
κ. Ανδρέα Ξανθό, Υπουργό Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Ν. Παππά
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Π. Πολάκη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, κ. Π. Γιαννουλάτου
- Πρόεδρο και μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Διαμαρτυρία για την μη πρόβλεψη ορισμού εκπροσώπων στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας από την Ε.Σ.Α.μεΑ.


Κύριε Υπουργέ,
Σύσσωμο το κίνημα των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους διαπίστωσε με έκπληξη και αγανάκτηση ότι στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» με την ψήφιση του άρθρου 59 που αφορά στη σύσταση της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας δεν προβλέφθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων οριζόμενων από την Ε.Σ.Α.μεΑ., αλλά 3 εκπροσώπων από Συλλόγους ασθενών, οι οποίοι επιλέγονται μετά από κλήρωση. Με αυτό τον τρόπο προχωρήσατε σε μία ενέργεια αντίθετη με ότι συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο χώρος των ατόμων με αναπηρία, ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εκπροσωπείται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) επίσημα αναγνωρισμένη δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) ως Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων εκπροσωπώντας τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο διάλογο με την ελληνική Πολιτεία.
Η εκπροσώπηση αυτή δεν έχει αναγνωριστεί μόνο νομοθετικά, αλλά έχει αναγνωριστεί από όλες τις κυβερνήσεις και τους Πρωθυπουργούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και του κ. Τσίπρα με τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί και συνάντηση, από εσάς και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, -η Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και σε άλλες επιτροπές του Υπουργείου - από υπηρεσίες άλλων Υπουργείων και θεσμικών οργάνων.
Στην Ε.Σ.Α.μεΑ. ανήκουν όλες οι Β/βάθμιες οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι χρονίων παθήσεων, οι οποίοι αποτελούνται μόνο από μέλη των κατηγοριών που εκπροσωπούν.
Δεν υπάρχει καμία οργάνωση ατόμων με χρόνιες παθήσεις που μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Σ.Α.μεΑ. και δεν έχει ενταχθεί. Γι' αυτό θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός της Ε.Σ.Α.μεΑ., της τριτοβάθμιας οργάνωσης εκπροσώπησης αυτού του χώρου συνιστά ουσιαστικά αποκλεισμό της γνήσιας εκπροσώπησης του χώρου των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που είναι χρήστες των υπηρεσιών υγείας, στην εν λόγω Επιτροπή. Η ενέργεια αυτή είναι πραγματικά ακατανόητη και ανεξήγητη.
Η έλλειψη εκπροσώπησής μας στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της εκπροσώπησης και αδικία για όλο το αναπηρικό κίνημα της χώρας, δεδομένου ότι η Ε.Σ.Α.με.Α. συμμετείχε στην εν λόγω Επιτροπή από την σύστασή της.
Κύριε Υπουργέ,
Με το παρόν ζητάμε άμεσα την αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής ως προς την εκπροσώπηση του χώρου των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τον αντιπροσωπευτικό τους φορέα που είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ, όπως ορίζονται και οι υπόλοιπες κατηγορίες της Επιτροπής και όχι μέσω κλήρωσης σαν να είναι ο χώρος μας ανοργάνωτος και να μην έχει εκπροσώπηση.
Η εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους δεν μπορεί να διεξάγεται με διαδικασία τύπου λότο και τζόκερ. Θέλουμε να σας κάνουμε σαφές ότι ούτε η Ε.Σ.Α.μεΑ. ούτε οι φορείς της εφόσον κληθούν, δεν πρόκειται να υποδείξουν εκπρόσωπο γι' αυτή την επιτροπή, γιατί για εμάς δεν υπάρχει.
Άλλωστε και εσείς είχατε δεσμευτεί στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας για τον ορισμό εκπροσώπου από την Ε.Σ.Α.μεΑ. στην εν λόγω Επιτροπή, αλλά και κατά τη διάρκεια συζήτησης του ανωτέρω σχεδίου νόμου στη Βουλή των Ελλήνων, όπου είχαμε εκφράσει τη διαμαρτυρία μας για την έλλειψη εκπροσώπησης του αντιπροσωπευτικότερου τριτοβάθμιου φορέα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και είχατε συμφωνήσει μαζί μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση για τη θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην εν λόγω Επιτροπή και την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Ζητάμε οι 3 εκπρόσωποι ληπτών υγείας να ορίζονται από την Ε.Σ.Α.μεΑ.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Υ.Κ.Α. » Διαμαρτυρία για την μη πρόβλεψη ορισμού εκπροσώπων στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας από την Ε.Σ.Α.μεΑ.
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis