Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Υγείας

Αθήνα: 14/07/2016

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο και Μέλη Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα
• Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά
• Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης της Βουλής
• Ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου της Βουλής
• Γραφείο Υπουργού Υγείας κ. Αν. Ξανθό
• Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη
• Γραφείο Γ. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας κ. Π. Γιαννουλάτου
• Γραφείο Αναπληρωτή Γ. Γρ. κ. Στ. Βαρδαρό
• Γραφείο Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλου
• Γραφείο Γ. Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κ. Παπαϊωάννου
• Γραφείο Προέδρου Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Γ. Σταυρόπουλου
• Συνήγορος του πολίτη


Άμεση απόσυρση των οδηγιών του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού


Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Μέλη του ΔΣ ,
Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε για τις νέες οδηγίες που αφορούν στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων διατροφής, που εστάλησαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις στις 8 Ιουλίου. Σε αυτές ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει, εάν δεν εξαναγκάζει, τα άτομα με αναπηρία να αποδεικνύουν κάθε φορά που καταθέτουν κάποια δικαιολογητικά ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημιουργηθεί αυτή η αδικία και ζητούμε την άμεση απόσυρση των οδηγιών.

Η έκπληξή μας έγκειται στο γεγονός ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ., ο αντιπροσωπευτικός φορέας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, από τον αντιπρόεδρο της Ε.Σ.Α.με.Α. Γρηγόρη Λεοντόπουλο. Η ύπαρξη στενής και καθημερινής συνεργασίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων της με τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη και σχεδόν πάντοτε παραγωγική, και είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπήρξε συνεργασία μαζί μας, πριν την έκδοση των οδηγιών, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες, εκπλήξεις κλπ.
Παράλληλα είναι γνωστό παντοιοτρόπως, ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι μπροστάρης στον αγώνα για την υπεράσπιση της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οφείλουμε να πράττουμε σύμφωνα με τα οριζόμενα της κείμενης νομοθεσίας και του αστικού κώδικα και για αυτό δεν κατανοούμε το πνεύμα της επιστολής του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ προς τον Τύπο (www.tovima.gr) που εγκαλεί όσους αντέδρασαν στις οδηγίες ότι διαφωνούν με τον περιορισμό της σπατάλης, της άσκοπης συνταγογράφησης και της αποτροπής εξαπάτησης του Δημοσίου.
Ο εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον ΕΟΠΥΥ κ. Λεοντόπουλος είναι αυτός που ως όφειλε αντέδρασε από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι άνω οδηγίες, και για αυτό καλούμε άμεσα τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ να πάρει πίσω τα λεγόμενά του, αλλιώς να καταθέσει ότι στοιχεία διαθέτει στους αρμόδιους. Στο αναπηρικό κίνημα δεν δεχόμαστε ούτε καν έμμεση αναφορά ή την παραμικρή υπόνοια που να αφορά σε στήριξή μας εξαπάτησης του δημοσίου, κατασπατάλησης ή μη στήριξης της πλήρους διαφάνειας. Έχουμε δώσει και συνεχίζουμε εδώ και δεκαετίες να αγωνιζόμαστε για τη σωστή αξιολόγηση της αναπηρίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος!
Αντιθέτως, είναι οι ενέργειες με μονομερή τρόπο από μονομελή όργανα χωρίς διαβούλευση και συνεννόηση που είναι εξορισμού αυθαίρετες. Η ευθύνη του αντιπροέδρου είναι απόλυτη και η όλη διαδικασία θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική. Θα είχε ένα ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ επί των οδηγιών.
Κύριε Πρόεδρε,
Εφιστούμε την προσοχή και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όσους εμπλέκονται, ότι όταν μιλάμε για την δικαιοπρακτική ικανότητα αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και όταν αφορά σε άτομα με αναπηρία αναφερόμαστε σε θύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να μεριμνά όπως και το σύνολο της Πολιτείας. Αντιθέτως, όταν άκριτα δημιουργούνται θέματα που οδηγούν σε δυσμενή, διακριτική μεταχείριση, αυτό οδηγεί σε ταλαιπωρία χιλιάδες άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους και η Ε.Σ.Α.μεΑ. δεν θα μείνει άπραγη.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα είχε υπάρξει κανένα θέμα, εάν υπήρχε προηγουμένως συνεργασία του ΕΟΠΥΥ, αν είχε συγκληθεί μία σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους μας, τη νομική υπηρεσία της Ε.Σ.Α.μεΑ. αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για θέματα δικαιοπραξίας, δικαστικής συμπαράστασης κλπ. τον Συνήγορο του πολίτη, την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Κύριε Πρόεδρε,
Αναμένουμε την άμεση απόσυρση των επίμαχων οδηγιών και τον ορισμό ημερομηνίας σύσκεψης για το θέμα, ώστε να διαλυθεί κάθε είδους παρερμηνείας και να θεωρηθεί λήξαν το ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Υ.Κ.Α. » Άμεση απόσυρση των οδηγιών του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis